Ontwikkelingen en nieuws van BuurtLAB. Waar zijn wij mee bezig? Nieuwe ideeën en plannen.

 

Ten tijden van crisis

Dit jaar zijn we gestart met GROENTUH. Althans dat was de bedoeling. 

Groentuh is een 2-jarig programma voor kinderen in lage SES-buurten, waarbij het leren kweken en eten van verse groente centraal staat. Door een deel van het schoolplein (max. 100m2) te ‘vergroenten’ met moestuinen, natuurlijke elementen en het planten van (eetbaar) groen wordt een compacte, aantrekkelijke plek gerealiseerd waar getuinierd, gespeeld en geleerd wordt. Groentuh heeft een educatief programma vol uitdagende activiteiten die op locatie uitgevoerd worden. Voor uitgebreide informatie: www.groentuh.nl

Maar voordat de lente goed en wel begonnen was, startte de Coronacrisis.

Scholen dicht.

Geen activiteiten.

Kinderen thuis.

Binnen blijven.

Plan Groentuh in de vriezer. 

Diepvriesgroentuh.

Langzaam maar zeker ontstaat er momenteel een nieuwe werkelijkheid. Onderwijs @home begint structuur en vorm te krijgen. Een stroom aan hulp is op gang gekomen. Het bruist van de creativiteit. Mooie ideeen worden letterlijk in een mum van tijd uit de grond gestampt.

Tegelijkertijd hebben wij groeiende zorgen over kinderen die nu de hele dag thuis zijn. Binnen. Kinderen die scholen niet uit beeld te proberen verliezen. Kinderen die de blik voor een groot deel van de dag op een beeldscherm hebben. Wat zouden wij nog kunnen toevoegen aan die explosie van hulp- en ondersteuningsactiviteiten in deze tijden van crisis? Op welke manier kunnen wij kinderen nog iets laten ervaren en leren over de natuur? 

Het Blikgroentuh-pakket ziet er als volgt uit:

  • 4 blikken,
  • grond,
  • diverse groentezaden,
  • steeklabels,
  • groentuhdagboekje,
  • online content.
 

Alleen nog even de middelen regelen. Iemand nog een voorraadje van 4000 blikken liggen?

In Groentuh werken wij samen met de Stadstuinman Corstian van Buren.

Wij hadden onze blik op 6 april gericht. Dan zouden we wel weer aan de slag kunnen. Naar buiten. Maar dat blijkt langer te duren. Wat nu? Wachten? 

En opeens stond het daar.

Pal voor onze ogen.

In de supermarkt.

Op 1,5 meter.

Groenten uit en in blik.

Blikgroenten.

In crisistijd.

Groentuh uit/in blik. 

BLIKGROENTUH

De komende week willen wij voor 1000 kinderen uit Rotterdam blikken, grond, zaden, plantenspuiten, steeketiketten en content regelen waarmee zij thuis, op balkon groenten in blik kunnen kweken. Die content zal deels bestaan uit hoe het in zijn werk gaat en deel online met allerlei leuke weetjes en opdrachten. De kinderen werven wij via de scholen die meedoen aan Groentuh en via ons eigen netwerk van kinderen en gezinnen die wij wekelijks ontmoeten tijdens de activiteiten van Stichting BuurtLAB zoals Ravottuh.

Het Blikgroentuh-pakket bestaat uit:

  • 4 blikken,
  • grond,
  • diverse groentezaden,
  • steeklabels,
  • groentuhdagboekje,
  • online content.

ONTWIKKELINGEN EN NIEUWS
WAAR ZIJN WIJ MEE BEZIG?
IDEEEN EN PLANNEN

 

VERHALEN EN BLOGS

OVER DE DINGEN DIE WIJ MEEMAKEN

BIJ BUURTLAB

 

Stichting BuurtLAB