GROENTUH 2021
In het achterliggende schooljaar hebben wij samen met de Stadstuiman 5 GROENTUH-plekken aangelegd op de schoolpleinen van de Oscar Romero, Het Middelpunt, SBO Hoogvliet, SBO de Koppeling en de Globetrotter.
Groentuh is een 2-jarig programma voor het basisonderwijs, waarbij het leren kweken en eten van verse groente centraal staan. Dat is hard nodig want kinderen zitten volgens de Voedselconsumptiepeiling fors onder de aanbevolen hoeveelheid inname van groente per dag (4-8 jaar 100-150 gram, 9-12 jaar 150-200 gram, richtlijnen Voedingscentrum). Er wordt niet voor niks zoveel aandacht besteed aan de inname van groente. Er zitten vele vitamines, mineralen en andere stoffen in die verder nergens voldoende in voorkomen, ook niet in fruit. Met gezond eten en een goede eetopvoeding leg je een goede basis voor een gezond gewicht.
Bij Groentuh vergroen(t)en wij een deel van het bestaande schoolplein (max. een are, 100M2) met houten moestuinbakken, natuurlijke elementen en het planten van een uitgebalanceerde mix van eetbaar groen. De aanleg van Groentuh doen we in 3 dagen en daarbij helpen de kinderen mee. Tijdens de duur van het programma krijgen scholen jaarlijks 2 keer ondersteuning van de hovenier op het gebied van beheer en onderhoud. En wellicht is realisatie van de plek tevens de eerste stap richting verdere vergroening van het schoolplein.
Groentuh heeft een educatief programma vol uitdagende activiteiten die op de plek uitgevoerd worden.
Marloes Petri van SBO de Koppeling schreef:
'Wie had dat gedacht!
In februari legde BuurtLAB een mooie binnentuin aan bij onze school in het kader van het programma GROENTUH! Een paar maandjes later konden we beginnen met het zaaien van piepkleine zaadjes en de wat grotere doperwten en peulen. Nog wat weekjes later is er al geplukt, geproefd, en geoogst. Van enorme radijzen tot vuurrode aardbeien. Er zijn smoothies gemaakt met spinazie en snijbiet, aardappeltjes gebakken, beestjes gezocht, planten bekeken, kruiden geroken. Er zijn boterhammetjes gegeten en er is geborreld met het team!
… en we hebben peulen geplukt. Tijdens de leesles. Met de peulen als groene bijwijzertjes hebben we in de tuin het rijtje -eul woorden nog eens flink geoefend. En het woordje ‘peul’…? Die vergeten we niet meer!'