Bart en Edward zitten buiten aan de koffie bij Lebkov. Een of andere hippe tent waar je gezien mag worden met cappuccino en een macbook. Gratis WIFI en je hebt een prima kantoor. Past helemaal bij een social enterprise. ‘Bart, proef die koffie eens. Prima spul. Ik krijg net een mailtje. De deelgemeente zoekt coalities die iets aan talentontwikkeling doen. We kunnen inschrijven. Ze vragen ons voor het traject natuur en wetenschap. Goede kans, denk ik,’ zegt Edward.

‘Klinkt goed. Maar met welke partijen wil je dan een coalitie maken?’ vraagt Bart. Edward pakt zijn Iphone en loopt al zijn contacten door. ‘Die Stefan van der Worm van Abela is een goede gast. Dat kan wel eens een grote worden. En Ian van de Speeldernis. Daar zit een frisse kop op. Marianne van Steensoep is ook een aanwinst. We hebben ook vrouwen nodig. Talentvol team zo,’ somt Edward op. ‘Lijkt mij prima. Zullen we ze meteen bellen en vragen of ze tijd hebben om hier koffie te komen proeven?’ reageert Bart. Ter plekke bellen de heren de talenten en een uur later zitten ze buiten in de zon bij Lebkov. Zo gaat dat bij sociale ondernemers. Snel handelen en kansen pakken.

De energie stroomt. Edward werkt alles meteen uit op zijn macbook. Hij heeft hem toch bij zich. ‘We moeten geen geitenwollensokken-ding worden hoor. Het moet kinderen uitdagen om mee te doen en de natuur te onderzoeken,’ betoogt Stefan. ‘Denk dat we eerst een goede missie en visie moeten uitwerken. Iets met ervarend leren. Beetje Semler. Kinderen stimuleren zelf oplossingen te zoeken,’ mijmert Ian. ‘Niet te veel praten hoor. Ik sta nu al te trappelen om die buurten in te gaan. Bus vol laden met spullen en wij gaan naar die kids toe!’ zegt Marianne. Bart en Edward volgen geboeid het gesprek. Pure cocreatie. Het concept krijgt vorm. ‘Zo, nu nog een naam voor het geheel. Dan zijn we er bijna. Begroting erbij, logo laten maken. Dan kan het de deur uit,’ zegt Edward.

‘Professor Groen!’ roept Ian. ‘Van atomen tot bomen,’ reageert Bart. ‘NAWE. Afkorting natuur en wetenschap,’ stelt Stefan voor. Geen van allen is echt enthousiast. Ze zijn er nog niet. De eerste, echte serieuze test voor de coalitie. ‘Laten we even ontspannen. Haal jij nog even koffie Bart?’ vraagt Marianne. ‘Ik wil die andere krachtige koffie wel eens proeven. Medium.’ Zodra ze deze laatste zin heeft uitgesproken, veren de ondernemers op aan tafel. Proeven. Daar gaat het om. Proeven aan de natuur. Proefjes doen. En dan wat krachtiger: Proef. Ze besluiten unaniem dat Proef de perfecte projectnaam is. Geholpen door het toeval. Bart haalt koffie en Edward typt vol passie op zijn macbook.

‘Wat werk je uit?’ vraagt Stefan. ‘Ik maak meteen de tekst voor de flyer. Wat denken jullie hier van: “Het komende jaar trekken we met de Proefmobiel door buurten van Alexander. Als wij bij jou in de buurt zijn, kun je meedoen aan allerlei activiteiten: Moestuinieren, koken, werken met zonne-energie, zelf broodjes bakken, met bamboe bouwen, spannende proefjes doen en nog veel meer. Trek je labjas aan, zet je bril op en onderzoek de natuur. Proef doen we buiten. Van een beetje kou of regen trekken we ons niets aan. En als je denkt: ja dit smaakt goed en ik wil meer proeven, dan kun je in 2014 meedoen aan een serie workshops.” ‘Ja, goed toch?! Dat kan meteen naar de vormgever,’ zegt Ian.

Bart is terug en geeft iedereen de koffie. Edward mailt de boel naar de vormgever. Tevreden zitten ze in de zon. Dat was een mooie middag. Een middag van 1 + 1 = 2.