Bart houdt van sport. En niet alleen vanaf de zijlijn kijken, nee ook zelf actief meedoen. ‘Hey, Ed, ik lees net een onderzoek waaruit blijkt dat iedere dag beweging goed is voor een mens. Voor lichaam, brein en je sociale contacten. Ik ga die aanbevelingen opvolgen. Ik ga komende week even schaatsen met mijn maten op de Weissensee,’ zegt Bart.

Edward kijkt hem aan en reageert ‘Ok. Daar kom je nu mee. Lekker zeg. En dan mag ik hier alles in de lucht houden zeker?’ ‘Eh, ja maar dat lukt toch wel? Neem je zelf ook een dagje vrij,’ zegt Bart en pakt enthousiast zijn spullen en vertrekt naar Oostenrijk. Edward voelt zich letterlijk aan de zijlijn staan.

Hij pakt zijn stalen ros en fietst door de stad. Dat is zijn dagelijkse beweging. Op plein in Cool zet hij zijn fiets neer en gaat op een bankje zitten in een waterig zonnetje. Het plein is een aantal jaren geleden helemaal aangepakt. BuurtLAB speelde een grote rol. Met bewoners is een heel plein ontworpen. Samen de schouders eronder. Nieuwe partijen erbij betrokken en dat resulteerde in echt sportplein. Edward ziet kinderen, tieners en jongeren heerlijk bewegen en sporten op het plein in hun eigen buurt. Bewegen om de hoek. Op een gedeelte van het plein geeft een begeleider voetbaltraining. Edward loopt naar hem toe. ‘Hey man, hoe is het?’ vraagt de begeleider. ‘Ja beetje druk. Bart is een weekje schaatsen, maar hoe is het hier?’ antwoordt Edward. ‘Ja gaat lekker op het plein. Iedere middag organiseren we hier sporten met goede sporters en bewoners. We zijn een soort van sportvereniging in de buurt aan het worden. Met die opleiding van jullie kunnen we nu beter activiteiten organiseren en begeleiden. En dat diploma is ook handig. Ik heb ergens anders ook FC Zylyn een klusje gehad,’ antwoordt hij.

Een van de kinderen roept ‘Trainer, niet aan de zijlijn blijven staan he?! Kom je nog?’ Hij gaat weer het speelveld in. Edward gaat terug naar het bankje. Hij geniet van het moment en droomt weg. Dromen over hoe in meer buurten buurtsportverenigingen groeien waar kinderen dagelijks kunnen bewegen en sporten. Meedoen, nieuwe vrienden maken, competities opzetten en zorgen dat meer kinderen gaan bewegen. Zijn telefoon gaat. Het is Bart. ‘Met Bart. Ik heb net die tocht gereden. Was mooi man. Ik heb niet gewonnen, maar meedoen was al een hele leuke ervaring. Hoe is het daar?’ vraagt Bart. ‘Ik zit hier op het plein in Cool. Beetje vanaf de zijlijn te kijken hoe het werkt hier. Dat gaat goed man. We moeten wel een plannetje maken hoe we die beweging hier nog een paar jaar kunnen ondersteunen,’ antwoordt Edward. ‘Ja, maak jij daar een verhaal van?’ vraagt Bart. ‘Ja, doe ik morgen wel. Ik had eerst een vrije dag, maar denk dat dit wel nodig is,’ reageert Edward. ‘Is goed. Ik zie je volgende week weer! Geniet van je vrije dag!’ zegt Bart en hangt op.

Edward pakt zijn fiets en gaat richting huis. Hij pakt zijn macbook en werkt de hoofdlijnen uit van het verhaal FC Zylyn, de buurtsportvereniging.