BuurtLAB heeft een goed imago en Bart en Edward krijgen praatjes. Praatjes hadden ze al een tijdje, maar nu krijgen ze ze ook. Praatjes op bijeenkomsten, congressen, gastlessen en events.

‘Ed, ik heb de vraag of we tijdens het Ondernemendoejemetjehartevent een praatje willen doen. Een praatje hoe we met BuurtLAB zijn begonnen en hoe we zo ver hebben kunnen komen. Wat ons succes is,’ zegt Bart.

‘Gewoon vol passie je hart volgen,’ zegt Edward droog. ‘Waar en wanneer is dat?’ vraagt Edward. ‘Volgende week donderdag in Leeuwarden, maar dan moeten we morgen wel onze powerpoint aanleveren,’ antwoordt Bart. ‘Ja hallo, vanavond hebben we een bestuursvergadering en morgen ga ik Ravottuh met die kids in Schiebroek. Dan moet ik vannacht wat bouwen,’ mijmert Edward. Bart kijkt Edward hoopvol aan. ‘Dit zijn toch kansen om jezelf te laten horen. Jezelf te laten zien. Een gratis podium, Ed. Wij zijn ondernemers en ondernemers benutten iedere kans,’ probeert Bart Edward te overtuigen.

Die nacht bouwt Edward een powerpoint. Zoals het hoort… met plaatjes en praatjes. ‘Bart, ik heb hem af man! Ik mail je hem even,’ zegt Edward de volgende ochtend. Bart kijkt de 21 sheets aandachtig door. Wat een compleet verhaal. Dat gaat zeker drie kwartier duren. ‘Ed, ik heb het gezien. Goed man! Zet maar snel door naar de organisatie,’ antwoordt Bart. ‘Ja, maar ik twijfel of we daar heen moeten gaan Bart. Het is niet zo ons event man. Levert het nog wat geld op? We zijn samen wel een hele dag kwijt,’ zegt Edward. ‘Geen geld. Maar we staan wel in het programmaboekje vermeld. Gratis. En het levert altijd wel wat op. Kom op man!’ reageert Bart.

De daarop volgende week gaan beide heren naar het Ondernemendoejemetjehart- event. Ze doen enthousiast hun praatje op het podium. Na hun optreden worden ze aangesproken door diverse eventbezoekers. Of ze hun praatje ook bij hun organisatie willen houden. Wel gratis natuurlijk. Dat biedt ongelooflijk veel kansen.

‘Dat was een succes zeg Bart! We kunnen ons praatje nu op veel meer plekken doen. Je had gelijk: het levert altijd wat op,’ zegt Edward op de terugreis tegen Bart. Bart knikt instemmend. De telefoon gaat. De penningmeester aan de lijn. Ja, bij BuurtLAB hebben ze betrokken bestuurders. Die doen het niet voor het geld. Edward zet hem op de speaker.

‘Zo, mannen hoe ging het praatje?’ vraagt de penningmeester. De heren vertellen vol passie en hartstocht over de dag. ‘En we hebben 13 nieuwe Linkedin-vrienden gemaakt,’ vertelt Edward. ‘Dat is mooi mannen, maar let op: praatjes vullen geen gaatjes. Zeker geen gaatjes in de begroting. Dus morgen weer gewoon aan het werk!’ zegt de penningmeester en hangt op.

Bart en Edward zijn stil en kijken voor zich uit. Praatjes vullen geen gaatjes. Die komt hard aan. Thuis aangekomen zeggen ze alle praatjes af. Behalve de praatjes die grof geld opleveren. Het blijven tenslotte ondernemers.